Andere titels, vooral te vinden in de bibliotheken

Het licht schijnt overal – verhalen over kerstmis

De verhalen in Het licht schijnt overal hebben (bijna) allemaal met het ontstaan van kersttradities te maken. Het boek begint met het verhaal van de geboorte van Jezus, want dat is voor veel mensen de reden om kerst te vieren. Maar daarna maakt het boek een reis door de tijd. Er komen onder andere Romeinse keizers voorbij, de Noorse god Balder, monnik Franciscus van Assisi, schipper Willem Barentsz, het Amsterdamse meisje Lysbet en de Duitse hertogin Hélène van Mecklenburg-Schwerin.
Als je dit boek uit hebt, weet je waarom we kerst op 25 december vieren, waar de Kerstman vandaan komt, wie de eerste levende kerststal bedacht heeft en nog veel meer.
Moslims vieren geen kerstmis, maar de islam heeft wel een geboorteverhaal van Jezus (Isa). Isa wordt geboren onder een dadelboom in plaats van in een stal. Ook dat verhaal kun je lezen.

Het licht schijnt overal… Boven de eerste kerststal in de Italiaanse bergen. Tijdens de geboorte van Isa (Jezus) onder een dadelboom. In het Behouden Huys op Nova Zembla en boven de stal in Bethlehem.
Uitgeverij Ploegsma
Illustraties: Els van Egeraat
ISBN: 9789021666167
Gebonden, 168 pagina’s
Verschenen in: 2008
vanaf 9 jaar
Luister naar de achtergrond van de verhalen (veelal in het Fries)
Met toestemming van Omrop Fryslân.

Altijd Feest – Samen de feesten van het jaar vieren

Vuurwerk, vlaggen, pepernoten… In de Willemsstraat is altijd wel ergens feest. Sommige feesten worden thuis gevierd, andere samen op straat, in kerk of moskee of op school. Ontmoet de gezinnen in deze bijzondere, maar toch ook heel gewone straat en vier met ze mee.
In dit boek staan verhalen over 32 Nederlandse jaarfeesten en hoogtijdagen uit andere culturen. Een boek vol informatie en gloednieuwe (voor)leesverhalen voor kinderen in de leeftijdsgroepen 4-8, geschreven door Hans Kuyper en 8-12 jaar, geschreven door mij. Twee keer 32 verhalen dus!
Uitgeverij Ploegsma
Illustraties: Els van Egeraat
ISBN: 9789021673080
Gebonden, 320 pagina’s
Verscheen: september 2014
vanaf 4 jaar

Een portret schrijf je zo

Zo’n tien jaar geleden kwam ik op het idee een boekje te schrijven over één van mijn beppes (dat is het Fries voor oma’s), bedoeld als verjaardagscadeautje voor mijn vader. Sindsdien vind ik het prachtig om in familiegeschiedenissen te duiken. Ik zoek eindeloos in oude archieven, praat met zoveel mogelijk mensen, loop door straten waar mijn hoofdpersonen geleefd hebben, probeer me zoveel mogelijk in hun leven te verdiepen. Tijdens die zoektochten heb ik veel mensen ontmoet die net als ik aan het zoeken waren. Maar hoe moesten zij daar nu een goed verhaal van maken?
In Een portret schrijf je zo vertel ik hoe ik te werk ga. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je het aan? En over wie – of wat! – ga je schrijven? Veel mensen willen graag het verhaal van hun (groot)ouders vastleggen voor hun kinderen en kleinkinderen. Maar er zijn veel meer invalshoeken mogelijk. Zo kun je een portret schrijven van een vriendengroep of van een vereniging. Je kunt voor een collega die met pensioen gaat het verhaal schrijven van zijn functie of het bedrijf waar hij gewerkt heeft. Wie in een huis met een geschiedenis woont, kan de biografie schrijven van het huis en de mensen die er in de loop der eeuwen in gewoond hebben…
Ik zet een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje. Ik doe suggesties hoe je kunt beginnen met het onderzoek naar de persoon over wie je wilt schrijven en waar je aan moet denken bij het verzamelen van je materiaal. Ik geef tips voor het houden van interviews met betrokkenen en voor het opbouwen van het verhaal.
Als je het boek uit hebt, wil je meteen aan de slag!!
Uitgeverij Ploegsma
ISBN: 9789021668802
Gebonden, 112 pagina’s
Verschenen in: 2011
voor volwassenen