Buiten is het oorlog – Anne Frank en haar wereld

Het verhaal van Anne Frank grijpt mensen nog steeds aan. Miljoenen jongeren en volwassenen lezen haar dagboek en ook jonge kinderen horen thuis of op school over Anne, de Jodenvervolging en de Tweede Wereldoorlog. Met hun klas of familie bezoeken zij het Anne Frank Huis. Uitgeverij Ploegsma vatte daarom het plan op om speciaal voor kinderen vanaf acht jaar een boek te maken. Het doel: een zorgvuldige en liefdevolle beschrijving van Annes leven die inhoudelijk zo dicht mogelijk bij de historische bronnen en feiten blijft. Ik aanvaardde die uitdaging. Ik ben in de archieven gedoken, heb de woning van de familie Frank aan het Merwedeplein en het Achterhuis aan de Prinsengracht bezocht en reisde naar Westerbork, Auschwitz en Bergen-Belsen.
Ik beschrijf het leven van Anne Frank aan de hand van tien thema’s: lachen, familie, oorlog, school, angst, schrijven, moed houden, verliefd zijn, verraad en dood.
In korte inleidingen volg je als lezer de ontwikkelingen in de buitenwereld. Ik probeer de (voor)lezer mee te laten leven met die gebeurtenissen én de belevenissen van de jonge Anne.
In Vergeet mij niet lees je meer over de vriendschappen van Anne.

                           

Een korte animatie van Lars Noback (nominatie Thea Beckmanprijs 2014)

Uitgeverij Ploegsma
Illustraties: Martijn van der Linden
ISBN: 9789021670447
Verschenen: januari 2013
Gebonden, 144 pagina’s
vanaf 9 jaar