Over engelen, goden en helden – verhalen uit de grote wereldreligies

We wonen in een grote, grote wereld. Een wereld vol ideeën, vol dromen, vol visies en vol religies. De wereld is ons thuis. Van jongs af aan krijgen kinderen met die vele manieren van naar de wereld kijken te maken. Op school, op het voetbalveld. Tijdens het kijken naar het Jeugdjournaal en het lezen van de Kidskrant.
Wij wilden onze kinderen al op jonge leeftijd bekend maken met verschillende denkwijzen, te beginnen met verschillende religies. Juist op jonge leeftijd staan kinderen daar zo open voor. We wilden dat ze de naam Mohammed vast zouden horen. En Krishna en Boeddha. Zodat ze op dat schoolplein en op die voetbalclub kinderen met een andere achtergrond onbevangen tegemoet kunnen treden. Elkaar leren kennen door naar elkaars verhalen te luisteren, dus. Want begrip voor elkaar, begint met kennis van elkaar.
Dat was mijn drijfveer om Over engelen, goden en helden te maken. Ik noem het wel eens ‘de verzameling greatest hits’ van de grote wereldreligies. Het boek lijkt op het eerste oog op een kinderbijbel: dik, rijk geïllustreerd in kleur, leeslint. Maar nu komt de (voor)lezer verhalen uit vijf religies tegen. Kinderen kunnen dit boek zelf lezen vanaf een jaar of acht, voorlezen kan vanaf een jaar of zes. Voorlezen, ook voor oudere kinderen, heeft als voordeel dat je met het kind kunt spreken over de diepere betekenis van de teksten. Liefde, dood, vriendschap, een nieuw begin, trouw, conflict: al die belangrijke thema’s kom je tegen. En meer.


We kregen voor Over engelen, goden en helden een Vlag en Wimpel van de Griffeljury. In het juryrapport: 'Over engelen, goden en helden' is een boek dat in geen enkele multiculturele klas mag ontbreken. Ook ontvingen we een eervolle vermelding van de Jenny Smelik IBBY-prijs.

A Swedish edition of 'Over engelen, goden en helden' is published by Björnen Förlags: www.bjornen.se