Over mij vervolg

Geboren
Ik ben op 11 oktober 1968 in Bergum (dat nu Burgum heet) geboren; een mooi dorp in het hart van Friesland. Ik had toen al twee oudere broers, later kwam er nog een zusje bij.

Hobby’s
Zo lang ik me kan herinneren, was ik dol op lezen. Op woensdagmiddag bracht mijn moeder me naar de bibliotheek om daar te luisteren naar één van de bibliothecaressen die voorlas. We zaten dan op grote kubussen naar mooie en spannende verhalen te luisteren. En daarna koos ik een stapel nieuwe boeken uit.
Toen ik een jaar of dertien was kreeg ik mijn eerste krantenwijk. Van het geld dat ik verdiende, kocht ik boeken. Ik kon eindeloos in boekwinkels rondhangen. Toen ik wat ouder werd, kocht ik op zaterdag ook een landelijke krant want ik was erg nieuwsgierig naar wat er zoal gebeurde in de wereld.
Toen ik 10 jaar was, begon ik dagboeken bij te houden. Dat heb ik lang vol gehouden. Er staat een doos vol dagboeken op zolder. Op een dag wordt dat lachen, gieren, brullen voor onze kinderen (maar tot die tijd houd ik die doos goed in de gaten!)
Lezen is en blijft een heerlijke hobby. Wandelen ook. Verder ben ik dol op zwijmelfilms en detectiveseries.

School
Ik ging naar het VWO in Drachten. Geschiedenis, maatschappijleer, Nederlands en godsdienst vond ik de leukste vakken. Ik vond het prachtig om werkstukjes te maken en spreekbeurten te geven. Ik was een beetje een uitslover: als ik daar eenmaal mee bezig was, wilde ik ook alles weten!
Na de middelbare school ging ik naar de School voor de Journalistiek in Utrecht. Ik wilde graag later voor de krant werken. Ik ging ook in Utrecht wonen. Ik vond het studeren en het op mezelf wonen helemaal geweldig. In die jaren heb ik bovendien vanuit verschillende landen verhalen geschreven.
Toen ik al aan het werk was, heb ik alsnog een opleiding gedaan aan de Universiteit van Amsterdam, namelijk sociaal-culturele theologie. Die ging over de betekenis van godsdiensten voor de manier waarop mensen samenleven. Nu (2020) volg ik een opleiding voor geestelijk verzorger aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Werk
Eerst werd ik publiciteitsmedewerker van de landelijke koepel over de bureaus Slachtofferhulp in Utrecht. Daarna volgden vele andere banen, zoals publiciteitsmedewerker van het CNV en het IKV (een organisatie die werkt aan vrede). Later werd ik journalist voor het Friesch Dagblad en nog weer later communicatieadviseur en tekstschrijver voor communicatieadviesbureau Groot Haar + Orth in Leeuwarden en plattelandsorganisatie Doarpswurk.
Naast mijn werk ben ik ruim zes jaar heel actief geweest voor de Partij van de Arbeid, onder andere als lid van Provinciale Staten en van de Gemeenteraad van Heerenveen.

Boeken
Als journalist en tekstschrijver schreef ik altijd al veel, maar toen ik afstudeerde aan de universiteit schreef ik voor het eerst een flink boekwerk. Dat vond ik zo leuk dat ik dat sindsdien regelmatig deed. Voor verhalen dook ik in onze familiegeschiedenissen. De vijf boeken die zo zijn ontstaan, zijn niet uitgegeven omdat dat helemaal niet de bedoeling was. Maar het heeft me wel veel geleerd over onderzoeken en schrijven.
‘Over engelen, goden en helden’ (2007) was dus mijn eerste ‘echte’ boek.

Mijn onderwerpen
Ik schrijf graag over dingen die echt gebeurd zijn, echte mensen met echte verhalen. Vaak gaat het over geschiedenis, maar soms ook over wetenschap, religie, filosofie of psychologie.
Het soort boeken dat ik schrijf, wordt wel ‘verhalende non-fictie’ genoemd. Dat betekent dat de basis écht gebeurd is, maar ik er soms wat fantasie aan toevoeg om het verhaal begrijpelijker te maken voor mijn lezers. Een belangrijke bijeenkomst waar ik over vertel heeft bijvoorbeeld écht plaatsgevonden, maar de kinderen die in mijn verhaal erbij zijn, heb ik verzonnen.
Met mijn verhalen wil ik graag laten zien wat er in de wereld gebeurt. Zo hoop ik mijn lezers te inspireren het beste uit zichzelf én anderen te halen.