Een portret schrijf je zo

Zo’n tien jaar geleden kwam ik op het idee een boekje te schrijven over één van mijn beppes (dat is het Fries voor oma's), bedoeld als verjaardagscadeautje voor mijn vader. Sindsdien vind ik het prachtig om in familiegeschiedenissen te duiken. Ik zoek eindeloos in oude archieven, praat met zoveel mogelijk mensen, loop door straten waar mijn hoofdpersonen geleefd hebben, probeer me zoveel mogelijk in hun leven te verdiepen. Tijdens die zoektochten heb ik veel mensen ontmoet die net als ik aan het zoeken waren. Maar hoe moesten zij daar nu een goed verhaal van maken?
In Een portret schrijf je zo vertel ik hoe ik te werk ga. Wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je het aan? En over wie - of wat! - ga je schrijven? Veel mensen willen graag het verhaal van hun (groot)ouders vastleggen voor hun kinderen en kleinkinderen. Maar er zijn veel meer invalshoeken mogelijk. Zo kun je een portret schrijven van een vriendengroep of van een vereniging. Je kunt voor een collega die met pensioen gaat het verhaal schrijven van zijn functie of het bedrijf waar hij gewerkt heeft. Wie in een huis met een geschiedenis woont, kan de biografie schrijven van het huis en de mensen die er in de loop der eeuwen in gewoond hebben...
Ik zet een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje. Ik doe suggesties hoe je kunt beginnen met het onderzoek naar de persoon over wie je wilt schrijven en waar je aan moet denken bij het verzamelen van je materiaal. Ik geef tips voor het houden van interviews met betrokkenen en voor het opbouwen van het verhaal.
Als je het boek uit hebt, wil je meteen aan de slag!!