Dickens! Of: verander de wereld met je eigen talent

Op 7 februari 2012 was het tweehonderd jaar geleden dat Charles Dickens, één van mijn Helden! werd geboren. Dickens maakte de wereld mooier. Allereerst met de prachtige boeken die hij heeft geschreven. Oliver Twist bijvoorbeeld, het eerste boek in Engeland met een kind in de hoofdrol en A Christmas Carol over de vrek Scrooge.
Maar Dickens is vooral mijn held omdat hij iets met zijn boeken wilde bereiken: hij wilde grote problemen onder de aandacht brengen. Zoals armoede, kinderarbeid en de hebzucht van een kleine groep hele rijken. Hij zette zijn schrijftalent in voor de samenleving. En omdat hij beroemd en geliefd was, werd er geluisterd!
Juist over die sociaal betrokken kant wil ik graag komen vertellen omdat het levensverhaal van Dickens ons allemaal kan inspireren het beste uit onszelf en de ander te halen.

Mijn aanbod:

Meer weten? Mail me even via het contactformulier.
Boekingen gaan in principe via de SSS.

Dickens levensverhaal in een notedop:

Als kind van een jaar of twaalf heeft Charles Dickens zelf ervaren hoe afschuwelijk kinderarbeid is. Zijn familie was een tijd lang heel arm en Charles moest werken terwijl de rest van het gezin – zo ging dat toen – met z’n allen in de gevangenis zat vanwege de schulden van zijn vader. Charles Dickens stond er in die tijd helemaal alleen voor, was eenzaam en onzeker over zijn toekomst. In die periode ontmoette hij veel andere kinderen waar niemand naar om leek te kijken.
Toen hij volwassen was en al snel beroemd werd omdat hij zo mooi kon schrijven, besloot hij zijn schrijftalent te gebruiken om die arme, kwetsbare kinderen te helpen. Door hen een belangrijke rol te geven in zijn boeken, konden de mensen niet langer de ogen sluiten voor de enorme ellende van hele groepen mensen. Door hen een gezicht en een stem te geven, zorgde hij ervoor dat ze er toe deden.
Kinderarbeid mag in Europa dan tot het verleden behoren, in grote delen van de wereld worden kinderen al op jonge leeftijd aan het werk gezet en uitgebuit. Vervuiling, naast kinderarbeid een van de grote gevolgen van industrialisatie, was in de tijd van Dickens al aan de orde. En hoewel we ons nu bewust zijn van die schaduwzijde en ons best doen oplossingen te vinden, zijn de milieuproblemen als gevolg van industrie en onze leefstijl enorm.
De boeken van Dickens gaan dus niet over ‘vroeger’. En ook niet over leuke verkleedpartijen en grappige dansjes en glühwein. Ze gaan over échte en belangrijke dingen. En juist die zaken wil ik graag voor het voetlicht brengen tijdens de schoolbezoeken.